“Αρχή” και “τέχνη” είναι οι λέξεις που δημιουργούν την “αρχιτεκτονική”, μια επιστήμη που εξ ορισμού ασχολείται με τη δημιουργία, το κτίσιμο βάσει συγκεκριμένων αρχών. Ως τέτοια επιστήμη, η αρχιτεκτονική βασίζεται στη σύνθεση γνώσεων από διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες, ο σχεδιασμός, η μηχανική κ.α.

Η ευρύτατη ακαδημαϊκή γνώση, η επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και η εξειδίκευση, είναι ζητούμενα σήμερα για κάθε νέο αρχιτέκτονα. Αυτός είναι ο λόγος που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι απόφοιτοι των αρχιτεκτονικών σχολών ανά τον κόσμο επιδιώκουν τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό και σε διδακτορικό επίπεδο, καθώς έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν περαιτέρω εξειδίκευση στον τομέα στον οποίο έχουν επιλέξει να επικεντρωθούν.

Πώς όμως μπορεί να μοιράσει κανείς τον χρόνο μεταξύ αυτών των συνεχών σπουδών, μεταξύ της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αλλά και της απαραίτητης ξεκούρασης; Πολλοί έχουν επιλέξει να διαβάζουν για το μεταπτυχιακό τους παράλληλα με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα “χαζεύοντας” στο Διαδίκτυο και παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια όπως στο Mummys Gold casino ή διαβάζοντας κάτι διαφορετικό, όπως λογοτεχνία ή ιστορία.

Διαρκής ενημέρωση

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν η συνεχής κατάρτιση και ενημέρωση είναι έως ένα σημείο κουραστικές, είναι όμως και απαραίτητες για κάποιον που επιδιώκει την επαγγελματική του ανέλιξη.

Άλλωστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι σπουδές δεν τελειώνουν ποτέ για τους επαγγελματίες που θέλουν να παραμένουν ενημερωμένοι για όλα τα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις στον τομέα με τον οποίο έχουν επιλέξει να ασχοληθούν επαγγελματικά.

Στην Αρχιτεκτονική, επαγγελματική εξέλιξη και διαρκής ενημέρωση είναι αλληλένδετα και η εξειδίκευση σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι κάτι που απαιτείται και αποδίδει καρπούς τόσο για τον ίδιο τον επιστήμονα, όσο και για τον τομέα με τον οποίο θα καταπιαστεί.

Με ένα πλούσιο παρελθόν που αποτυπώνεται και στο κτιριακό της απόθεμα, η Ελλάδα έχει ανάγκη τέτοιους επιστήμονες, πλήρως καταρτισμένους και αξιόλογους, επιστήμονες που έχουν τη γνώση που απαιτείται ώστε να διακρίνουν τα παλιά και ιστορικά κτίρια, τα οποία μπορούν και αξίζει να διατηρηθούν.